Het vak van de pianostemmer


Stemmen
Het mooi stemmen van een piano zou je met allerlei dingen kunnen vergelijken.
Bijvoorbeeld met schoonschrijven of kalligraferen want dat levert na heel precies werk een smetteloze letter op die prettig leesbaar is.
Of met het tot in de perfectie neerleggen en arrangeren van alle servies en bestek op een lange eettafel, in volkomen rechte lijnen en bij elk bord exact hetzelfde beeld.

Maar het is een eigen specialisme, een vak, een ambacht: de spanning van alle 230 snaren van een instrument op elkaar afstemmen zodat er één harmonieus muziekvoortbrengend geheel wordt gevormd.

Reguleren
Door de weersomstandigheden en door pletten van het vilt in het mechaniek, raakt het instrument langzamerhand wat ontregeld. Dit is allemaal bij te stellen, te reguleren.
Bij stembeurten is hier en daar wat bijreguleren inbegrepen, maar soms kan het nodig zijn om er uitgebreider naar te kijken. Van zo’n regulatie-beurt zal het instrument zeker opknappen en plezieriger gaan spelen; daar was hij ooit voor gemaakt, toch?

Intoneren
Veel nieuwe piano’s hebben een sterker geluid dan de oudere. De hamerkoppen zijn harder dan vroeger. Door met naalden de koppen gecontroleerd wat zachter te prikken wordt de toon ronder en vriendelijker. Bij oudere instrumenten kan door het spelen het hamervilt in elkaar geslagen zijn. Ook dan kan door intonatie de klank weer een stuk plezieriger worden gemaakt.

Mot
Uw piano of vleugel zit vol met vilt, veelal om allerlei geluid te dempen, zodat alleen de muzikale klanken naar buiten komen. Mottenlarven zijn verzot op wol en dat zit dus in het zachtere vilt in de piano. Het begint met wat eitjes die een mot heeft gelegd. Als er bij het uitkomen bevruchting plaatsvindt komt het instrument vol met mottenlarven te zitten. Deze larfjes zullen veel vilt opeten en zo schade aanrichten. De stemmer zal bij regelmatig stemmen de mottenvraat in een vroeg stadium ontdekken en verwijderen, zodat een grote viltreparatie niet nodig is.
Het komt niet heel veel voor, maar regelmatig stemmen is een soort verzekeringspremie tegen deze smulpartij door de motten.

Adviezen
Is de piano nog een reparatie of revisie waard? Kun je hem zelf verhuizen? Hoe zwaar is een vleugel? Met die vragen kan ik u helpen.